top of page
The School in the Orchard.jpg

ABOYNE'S HISTORY 

Një perlë e fshehur në qendër të qytetit, Aboyne Lodge School u përfundua në vitin 1950 dhe është një ndërtesë e renditur e klasës 2. Shkolla u emërua pas një prej pronave të mëdha dhe elegante që rreshtoheshin në rrugën e Shën Pjetrit afër vendit ku është shkolla sot dhe u ndërtua në kopshtin e mollëve që përbënte një pjesë të territorit të saj të gjerë. Faqja jonë e gjerë ruan ende disa nga pemët e mollëve që ishin pjesë e atij peizazhi. 
Shkolla jonë ishte një nga shembujt e parë të Sistemit Hertfordshire - një program thelbësor ndërtimi i shkollave pas luftës nga Këshilli i Qarkut Hertfordshire që pa pesëdhjetë shkolla të ndërtuara brenda tetë viteve dhe revolucionarizoi mënyrën se si u ndërtuan shkollat. Ishte një projekt sfidues që u vendos për të lejuar këshillin të merrej me rritjen e lindjeve pas përfundimit të luftës. Ajo që e bëri programin unik ishte sistemi inovativ i ndërtimit të para-hedhur duke përdorur beton të armuar, i cili lejoi që shkollat të ndërtoheshin shpejt dhe i lejoi këshillit të përballonte mungesën kronike të muratorëve në atë kohë. "School in the Orchard" u shfaq në Festivalin e Britanisë. Shkolla u zgjerua dhe u ndryshua në vitin 1976, me shtimin e një çerdhe dhe një klasë shtesë.
Rezultati është një shkollë e bollshme dhe e ndritshme me klasa të mëdha, korridore dhe hapësira mësimore që mbështesin mësimin e fëmijëve.
"Një ndërtesë e butë, e thjeshtë e vendosur joformalisht në terrene të bollshme, të mbjella mirë...ky është një vend i shkëlqyer për të vlerësuar idealin e ri të pasluftës për ndërtesat e shkollave," (Pevsner: The Buildings of England (Hertfordshire) 1977 revizion).

bottom of page