top of page

Qëndrimi i sigurt në internet

Interneti mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të gjetur informacione, për të luajtur lojëra dhe për të qëndruar në kontakt me miqtë tuaj. Në Aboyne Lodge ne e kuptojmë rëndësinë dhe vlerën e teknologjisë dixhitale, por është gjithashtu që fëmijët, prindërit dhe stafi duhet të kuptojnë se si të qëndrojnë të sigurt në internet.

Në Aboyne, siguria në internet është e lidhur si në kurrikulën tonë PSHE ashtu edhe në Informatikë, me mësuesit që përdorin rregullisht mundësi për t'u kujtuar fëmijëve se si të qëndrojnë të sigurt dhe të rrisin ndërgjegjësimin e tyre për rreziqet e mundshme.

 

Këtu mund të gjeni informacionin tonë që do t'ju ndihmojë në shtëpi:

Ndonjëherë njerëzit do të përpiqen t'ju mashtrojnë për të klikuar lidhjet në sajte të rrezikshme ose të papërshtatshme ose do të përpiqen t'ju bëjnë të ndani gjëra për veten tuaj. Në raste të tjera, diçka që keni ndarë mund të përdoret nga të tjerët për t'ju ngacmuar ose frikësuar.

Nëse keni ndonjë shqetësim apo shqetësim, është vërtet e rëndësishme që të flisni me prindërit tuaj ose me ne në shkollë. Sigurohuni që ata të dinë kur jeni në linjë dhe çfarë po bëni. 

Për fat të mirë, ka shumë gjëra që mund të bëni për të parandaluar që kjo të ndodhë dhe për t'ju mbajtur të sigurt në internet: Childline ka një listë të gjërave që mund të bëni për t'ju mbajtur të sigurt kur jeni në linjë:

Mendoni para se të postoni
Mos ngarkoni ose shpërndani asgjë që nuk do të dëshironit ta shihnin prindërit, kujdestarët, mësuesit ose punëdhënësit tuaj të ardhshëm. Pasi të postoni diçka, ju humbni kontrollin mbi të, veçanërisht nëse dikush tjetër e fotografon ose e ndan atë.

Mos ndani detaje personale
Mbajini private gjërat si adresa, numri i telefonit, emri i plotë, shkolla dhe data e lindjes, dhe kontrolloni se çfarë mund të shohin njerëzit në cilësimet tuaja të privatësisë. Mos harroni se njerëzit mund të përdorin të dhëna të vogla si logoja e shkollës në një foto për të mësuar shumë për ju.

Kujdes nga phishing dhe mashtrimet
Phishing është kur dikush përpiqet t'ju mashtrojë për t'i dhënë informacione, si fjalëkalimi juaj. Dikush mund të përpiqet gjithashtu t'ju mashtrojë duke thënë se mund t'ju bëjë të famshëm ose se është nga një agjenci talentesh. Asnjëherë mos klikoni lidhjet nga emailet ose mesazhet që ju kërkojnë të identifikoheni ose të ndani të dhënat tuaja, edhe nëse mendoni se ato mund të jenë origjinale. Nëse ju kërkohet të identifikoheni në një faqe interneti, shkoni drejtpërdrejt te aplikacioni ose sajti.

Mendoni se me kë po flisni
Ka shumë mënyra që njerëzit përpiqen t'ju mashtrojnë për t'u besuar atyre në internet. Edhe nëse ju pëlqen dhe i besoni dikujt që keni takuar në internet, kurrë mos ndani me të informacione personale si adresën tuaj, emrin e plotë ose vendin ku shkoni në shkollë. Zbuloni më shumë rreth rregullimit.

Mbajeni pajisjen tuaj të sigurt
Sigurohuni që po mbani informacionin dhe pajisjen tuaj të sigurt.

Asnjëherë mos e jepni fjalëkalimin tuaj
Ju kurrë nuk duhet të jepni fjalëkalimin tuaj ose informacionin e hyrjes. Sigurohuni që të zgjidhni të fortë, të lehtë për t'u mbajtur mend fjalëkalimet.

Mbuloni kamerën tuaj të internetit
Disa viruse do të lejojnë dikë të hyjë në ueb-kamerën tuaj pa e ditur ju, prandaj sigurohuni që ta mbuloni kamerën tuaj të internetit sa herë që nuk e përdorni
.

Burimi: Childline 2022, Staying Safe Online, Childline, shikuar të premten 14 janar 2022https://www.childline.org.uk/info-advice/bullying-abuse-safety/online-mobile-safety/staying-safe-online/

Childline gjithashtu ofron këshilla falas për fëmijët që kanë nevojë për mbështetje. Ata mund t'i telefonojnë në çdo kohë në 0800 1111

Ka shumë organizata që kanë informacion, ndihmë dhe këshilla të shkëlqyera për ju. Ju lutemi ndiqni lidhjet e mëposhtme:

https://saferinternet.org.uk/

https://www.childnet.com/

https://www.internetmatters.org/

https://www.fosi.org/

https://www.thinkuknow.co.uk/

Këtu është një lidhje vërtet e dobishme për informacion rreth filmave, lojërave dhe TV. Kjo është veçanërisht e dobishme nëse doni të dini nëse një film është i përshtatshëm për fëmijët tuaj dhe cila është përmbajtja në të vërtetë.

https://www.commonsensemedia.org/

bottom of page